agenda

Actuele agenda

De agenda van 17 maart t.e.m. 30 juni 2024 kun je downloaden via deze link:

agenda lente 2024

Activiteiten

(vinden plaats in de Johanneshoeve, tenzij anders vermeld)

Inzetting van Ewoud Mahler als nieuwe gemeentegeestelijke

Palmzondag 24 maart, 10u

Op deze feestelijke dag wordt Ewoud Mahler door de bewindsdrager ingezet als nieuwe gemeentegeestelijke van de gemeente Antwerpen/Vlaanderen. In deze hoedanigheid zal hij voor het eerst de gemeente voorgaan in de mensenwijdingsdienst. Na de dienst is er een vrolijk samenzijn met muziek en toespraken.

*

Mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten bij de gebeurtenissen rond Golgotha

woensdag 27 maart, 11.30u

Na een inleiding door Myriam Driesens gaan we in gesprek.

*

Cultische viering met het lezen van het Lijdensevangelie

vrijdag 29 maart, 15.00u

*

Paasviering voor jong en oud

zondag 31 maart 11,30u

Het motief “het water des doods” en “het water des levens” uit een Russisch sprookje, blijkt verrassend goed te passen bij onze huidige tijd.

Programma:

09.20u: inzingen voor de kinderen

09.30u: zondagsdienst voor de kinderen

09.50u: kinderopvang met een activiteit

10.00u: mensenwijdingsdienst

11.30u: Paasviering

*

Doop

zondag 7 april, 11.30u

Op deze dag wordt het zoontje gedoopt van Melanie Lauwaert en Pieter Govaerts. Hij werd thuis geboren in de gemeenschap van Widar in Merksplas. Er wordt dus meer volk verwacht dan gewoonlijk.

Toch is het nodig dat ook veel mensen uit de gemeente erbij zijn. Het sacrament spreekt immers van “doopgemeente”!

*

Werken met het Onze Vader

zondagen 14 april (4), 12 mei (5), 2 juni (6), 7 juli (7)

met Myriam Driesens

Omdat we stap voor stap voortwerken met de nodige herhalingen, is het niet meer zinvol om het concrete thema op voorhand te vermelden.

In principe kan iedereen die dat wil, altijd aansluiten. Neem hiervoor even contact op met Myriam.

*

Bijeenkomsten rond “lid worden”

woensdag 17 april, 15.30u; woensdag 1 mei, 14.30u

met Myriam Driesens en Ewoud Mahler

Er heeft zich opnieuw een groepje gevormd van mensen die overwegen om hun status van ”belangstellende” om te vormen tot “lid” van de Christengemeenschap. Iedereen die ontdekt, dat hij of zij daar misschien ook aan toe is, is welkom. De bijeenkomsten bouwen op elkaar voort. Bij een grote opkomst rekening houden met een derde bijeenkomst. Graag aanmelden bij Myriam of Ewoud.

*

Taakgroependag

zondag 21 april, 11.30u

Normaal gezien heeft iedereen die actief is in een taakgroep, via de aanspreekpersoon al een uitnodiging ontvangen.

Het wordt een dankdag om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Lunch en programma worden aangeboden door het bestuur.

*

Jeugdwijding

Zondag 5 mei, 10.00u

Het is heel fijn dat er in de Paastijd weer een jeugdwijding kan plaatsvinden. De namen van de 10 kinderen staan vermeld in de gemeenteberichten.

De jeugdwijding begeleidt de overgang van de kindertijd naar de volwassenheid. Het sacrament bevestigt wat diep in de ziel al in het sacrament van de doop is meegegeven, maar nu voor het kind bewust: een religieuze basis om het hele verdere leven bewust te blijven groeien naar het echte mens-zijn, het echte Ik-zijn.

De jeugdwijding begint om 10 uur en wordt voltrokken binnen het kader van de mensenwijdingsdient. In deze dienst is echter de communie voorbehouden voor de jeugdwijdelingen. Omdat Paul-Philippe de kinderen heeft voorbereid, zal Ernst Terpstra, als voormalig bewindsdrager, het sacrament voltrekken.

Direct aansluitend is er een kleine toespraak en wordt een geschenk van de gemeente overhandigd. Daarna is er gelegenheid voor een feestelijke ontmoeting.

*

Vooraankondigingen

(vinden plaats in de Johanneshoeve, tenzij anders vermeld)

Pinksterviering

zondag 19 mei, 11.30u

Meer informatie volgt in een mailing.

*

St.Jansviering voor jong en oud

zondag 30 juni, 11.30u

Meer informatie in het volgende gemeentebericht.

*

Mededelingen en varia

Expositie van werk van Myriam Fallon

In de hoeve stelt Myriam Fallon, uit Court- Saint-Etienne, momenteel olieverfschilderijen tentoon in de sfeer van de Lijdenstijd. Met Pasen maken ze plaats voor werk in de sfeer van de Opstanding.

*

Aankondiging door Francis Michels:
Zaterdag 6 april 2024, 20.00u
Het Gildenhuis, Merelbekestraat 99, 9090 Melle (zeer dicht bij station Merelbeke)
‘Het Visioen’
Een nieuw werk voor ensemble, zangers, euritmie en spreker
van Francis Michels

Uitgevoerd door BAROKplus
Naar een tekst van Walafrid Strabo (9de eeuw n.C.) en psalm 118
Inkom: 17 euro bij reservatie – 20 euro aan de deur (wij werken met de Uit-pas voor mensen met een beperkt inkomen, neem contact met ons op) (
één drankje inbegrepen)
Info en reservatie: Marc@warmwater.be

Walafrid Strabo was een monnik en later ook abt van de beroemde abdij van Reichenau in de Bodensee. Hij schreef de ‘Visio Wettini’ toen hij waarschijnlijk 18 jaar oud was. In dit droomgedicht maakt de oude monnik Wetti, een leraar van Strabo, een tocht met zijn Engel naar de Hel en naar de poorten van de Hemel om vergeving te vinden voor zijn zonden. Op deze manier is dit gedicht een voorloper van de Goddelijke Komedie van Dante.

Francis Michels schreef een libretto op basis van dit gedicht en maakte een melodrama (d.w.z. gesproken en gezongen tekst en muziek) voor het ensemble BAROKplus. Zoals de naam het doet vermoeden bestaat dit ensemble hoofdzakelijk uit Barokinstrumenten. Dit zorgt voor een bijzondere muzikale sfeer.


Het concert is ook één van de activiteiten in het kader van vijf jaar KultuurThuis in Melle. Het eerste deel van het concert bestaat uit een voordracht van Francis over het leven en werk van Walafrid Strabo en over ‘het visioen’, afgewisseld met Barokmuziek. In het tweede deel wordt dan voor de eerste keer ‘Het visioen’ uitgevoerd. De gebruikte talen in het werk zijn Latijn, Duits en Hebreeuws. Dit programma wordt op 12 en 13 april ook uitgevoerd in Stuttgart in het kader van de opleiding van Francis aan het priesterseminarie.

*